Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος σάς προσκαλεί να παρακολουθήσετε την ημερίδα που διοργανώνει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) επί της οδού Τσιμισκή 29.

Ο ΟΒΙ καινοτομεί και έχει δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία για τις νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να τις υποστηρίξει στην κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας τους. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν δυο αναδυόμενοι κλάδοι για τους οποίους ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), εκπόνησε Αναφορές Ευρεσιτεχνίας (PLR).

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (INTERNET OF THINGS): Οι τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες εφαρμογών που μεταφράζονται σε ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της αγοράς. Συνδέοντας διάφορες συσκευές και αντικείμενα στο διαδίκτυο, το IoT επιτρέπει την απρόσκοπτη επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων, φέρνοντας επανάσταση σε κλάδους όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές, η βιομηχανική παραγωγή και τα έξυπνα σπίτια. Η αγορά του IoT αναμένεται να επεκταθεί με ταχείς ρυθμούς λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για διασυνδεσιμότητα μεταξύ των ψηφιακών συστημάτων, των εξελίξεων στους αισθητήρες και τις τεχνολογίες συνδεσιμότητας και της ζήτησης για διορατικότητα βάσει δεδομένων, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία, επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη.

Στην παραπάνω ενότητα συμμετέχει ως εισηγητής ο κ. Κωστής Καγγελίδης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΒΕ.

ΜΕΣΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ: Τα μέσα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόδοση των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων. Είναι υπεύθυνα για την αποθήκευση της ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία του ηλεκτροκινητήρα του οχήματος και των σχετικών ηλεκτρονικών συστημάτων. Οι Μπαταρίες είναι το πιο κοινό και ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα αποθήκευσης αποτελώντας την κύρια πηγή ενέργειας για τον ηλεκτροκινητήρα του οχήματος. Πέρα από τη συνήθη φόρτιση, μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια μέσω αναγεννητικής πέδησης ή άλλων συστημάτων συλλογής ενέργειας για φόρτιση της μπαταρίας εν κινήσει. Οι Υπερπυκνωτές είναι ένας άλλος τρόπος αποθήκευσης ενέργειας ο οποίος παρέχει γρήγορες εκρήξεις ισχύος καθιστώντας τους κατάλληλους για παροχή ισχύος κατά της επιτάχυνση. Τέλος οι Κυψέλες Καυσίμου Υδρογόνου είναι μια άλλη μορφή αποθήκευσης με αρκετά πλεονεκτήματα όπως υψηλότερη απόδοση, μεγαλύτερη εμβέλεια και ταχύτερους χρόνους ανεφοδιασμού, όντας επιπλέον φιλικές προς το περιβάλλον καθώς εκπέμπουν μόνο νερό και θερμότητα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας

17:30 – Εγγραφές
18:00 – Χαιρετισμοί
>Κωνσταντίνος Θ. Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης
>Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΟΒΙ

18:20 Ο ΟΒΙ και οι υπηρεσίες του
>Δρ. Γιώργος Ασημόπουλος, Υπεύθυνος Περιφερειακού Γραφείου ΟΒΙ Θεσσαλονίκης

18.40 Οργάνωση Υπηρεσίας του ΟΒΙ για την ενίσχυση νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την χρηματοδότηση του ΕΠΑνΕΚ
>Ελένη Μίσκου, Διευθύντρια Γραμματείας Διοίκησης, Υπεύθυνη Πράξης

19:00 Διπλώματα ευρεσιτεχνίας : Χορήγηση – Προστασία – Αξιοποίηση
>Δρ. Γιώργος Ασημόπουλος, Υπεύθυνος Περιφερειακού Γραφείου ΟΒΙ Θεσσαλονίκης

19:20 – Coffee Break

19:35 Αναφορές Ευρεσιτεχνίας Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) Μέσα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Οχημάτων
>Θοδωρής Σαμπατακάκης, Εμπειρογνώμονας Ομάδας Έργου, DBC Diadikasia

19:55 – Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT)
>Χρυσόστομος Στύλιος, Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
>Κωστής Καγγελίδης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΒΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος) CEO, Gnomon Informatics S.A

20:15 – Μέσα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Οχημάτων
>Άγις Παπαδόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.
>Δημήτριος-Ορφέας Μακρής: Υποψήφιος διδάκτορας Μηχανολόγος Μηχανικός, συστήματα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας.

20:40 Προστασία Ιδιοκτησίας και Τεχνολογίας Η αναγκαιότητα της προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας σε συνάρτηση με τη μεταφορά τεχνολογίας από το εργαστήριο στην αγορά.
>Αντώνης Σαπουντζής, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογία Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέλεχος του ΙΤΕ Κρήτης (μέσω Zoom Meeting)